ביטקוין – מה זה ומה אפשר לעשות איתו?
באופן מסורתי, אמצעי תשלום הינו חפץ בעל ערך משל עצמו (למשל מטבע זהב) או חפץ בעל ערך מוסכם המנותק מערכו הממשי (למשל מטבע בסך 10 ש”ח). כיום, השתנו הדברים ויש גם אמצעי תשלום מסוג חדש, הלא הוא המטבעות הדיגיטליים. הנציג הבולט ביותר של המטבעות הדיגיטליים הינו הביטקוין. ביקשנו מאורן קובי, איש נדל”ן ותיק ומנוסה בנדל”ן מעבר לים להסביר לנו מהו ביטקוין ומה ניתן לעשות בו.
ביטקוין, המטבע המבוזר
בניגוד למטבעות הרגילים שכולנו מכירים, הביטקוין הוא מטבע וירטואלי, ללא קיום מחוץ לרשת. בשונה ממטבעות רגילים, לא קיים גוף שולט, לא בנק וגם לא רשות שלטונית השולטת על הנפקתו או על חלוקתו. המטבע נוצר על ידי הגולשים, בשיטה שנקראת כרייה על בסיס שיתוף משאבים P2P.
עוד מוסיף ואומר אורן קובי כי מדובר במטבע מבוזר, חסין מפני אינפלציה. המטבע הוצג לראשונה על ידי גורם אנונימי שנטל לעצמו את השם סאטושי נאקמוטו. הפיתוח היה חדשני לשעתו, בזכות התבססותו באופן מוחלט על קוד פתוח ולא על מרכת סגורה וסודית. עם הזמן, גדלה קהילת המפתחים והמשתמשים, שכוללת גם קהילה ישראלית תוססת ובעלת תרומה משמעותית.
כרייה וקנייה
הפקה של ביטקוין, מסביר אורן קובי, נעשית על ידי כרייה. זו פעולה חישובית שנעשית על ידי מעבדים חזקים, בעלי כוח חישוב גבוה. מרבית הציבור לא מחזיק בכוח מחשוב חזק מספיק ולמעשה, בתוך זמן לא רק לא ייוותרו יותר ביטקוינים לכריה. מרבית המטבעות ניתנים להשגה באמצעות חליפין או המרה. יותר ויותר עסקים מוכנים לקבל ביטקוין כאמצעי תשלום וניתן ללא קושי לרכוש את המטבע ולשלם עבורו בשקלים, בדולרים או בכל מטבע אחר. יש כאלה המשקיעים כיום בביטקוין מתוך רצון להרוויח מעליית השער אולם יש לקחת בחשבון כי מדובר בהשקעה ספקולטיבית.